overloon nieuws

Home » regionieuws » Water Natuurlijk op de bres voor algemene vissoorten

Water Natuurlijk op de bres voor algemene vissoorten

Gepubliceerd op 25 februari 2019 om 20:48

UDEN –  Water Natuurlijk Aa en Maas heeft zich afgelopen vrijdag in het Algemeen Bestuur van Waterschap Aa en Maas sterk gemaakt voor het afvangen van alle vissoorten, wanneer beken droogvallen. Voorgesteld was om enkel de kritische soorten (lees zeldzame soorten) af te vangen. “Voor de natuur en de recreant/sportvisser zijn alle vissen van belang”, aldus Gerrit Janssen.

Fractievoorzitter Gerrit Janssen van Water Natuurlijk was heel stellig.Ten eerste geldt er wettelijk een algemene zorgplicht voor alle soorten planten en dieren, dus ook voor alle vissen. Verder is het ondoenlijk (en onvisselijk) om tijdens het afvangen driekwart van de vis terug in de modder te gooien. Tenslotte moeten we evt. dode vis toch ruimen als dit nodig is vanuit de optiek van het voorkomen van botulisme.

Groen-Blauwe Handdruk

Het IVN Bakel Milheeze De Rips heeft in de persoon van Hans van Berlo onlangs nog een groen-blauwe handdruk gekregen vanuit de regiocommissie Boven-Aa voor het redden van vissen afgelopen zomer. Water Natuurlijk Aa en Maas pleitte afgelopen vrijdag voor een pro-actieve aanpak wat betreft het faciliteren van IVN en KNNV afdelingen en van sportvisverenigingen, b.v. via materialen, ontheffingen en/of  vergunningen en vervangende waterlopen. Aa en Maas gaat dit nu bekijken.https://www.waternatuurlijk.nl/aa-en-maas

                                                                  De resultaten vindt u hieronder


«   »