overloon nieuws

Home » regionieuws » Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis: ‘verder met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis’

Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis: ‘verder met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis’

Gepubliceerd op 27 februari 2019 om 19:05

CUIJK  - Verder gaan met de fusie tussen de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis (CBA). Dat is het advies dat wordt gegeven door de stuurgroep CBA na bestudering van de diverse herindelingsvarianten in het Land van Cuijk.

27-02-19, 08:01 Bron: De Gelderlander

De analyse is één van de tussenstappen richting een herindeling van de CBA-gemeenten die op 1 januari 2022 een feit moet zijn. Vandaag wordt het advies van de stuurgroep CBA besproken. Daar zijn ook vertegenwoordigers van de gemeenteraden van Grave en Mill bij uitgenodigd.

Een grote gemeente Land van Cuijk

 

Met vijf gemeenten, dat lukt niet. De gemeenteraden van Mill en Grave zien dat niet zitten. Een herindeling met vijf gemeenten blijft, zo staat in de tussenrapportage, gezien de bestuurskracht die dat oplevert, het meest wenselijk zijn. 

Met grote gemeenten als Meijerstad (Veghel, Sint Oedenrode en Schijndel) en de voorgenomen fusie van Uden met Landerd op 1 januari 2022 biedt een sterke gemeente Land van Cuijk met 90.000 inwoners meer kans om in de regio gehoord te worden. Om de fusie te kunnen verwezenlijken kan de regio op een overheidsbijdrage 22 miljoen euro rekenen. Dat geld is nodig om alles wat bij een fusie komt kijken te regelen.

Een nieuwe gemeente met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis

Een fusie met alleen Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis zou een gemeente van 65.000 inwoners opleveren. De drie gemeenten hebben in december vorig jaar al een plan van aanpak in die richting vastgesteld. Volgens de wet Algemene regels Herindeling (Arhi) goed voor een bijdrage van het rijk van 12 miljoen euro. Nadeel daarvan blijft dat het Land van Cuijk dan nog steeds in drie gemeenten verdeeld blijft.leer meer op bron:https://www.gelderlander.nl/cuijk/cuijk-boxmeer-en-sint-anthonis-verder-met-cuijk-boxmeer-en-sint-anthonis~a00adbf2/

lees ook herindeling van de drie gemeenten per 1 januari 2022 

De colleges van B&W van de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hebben ingestemd met het plan van aanpak ‘Opschalen en verbinden’ om te komen tot een herindeling van de drie gemeenten per 1 januari 2022. Zij leggen het plan medio december voor besluitvorming voor aan hun gemeenteraden, met de vraag om tot uitvoering over te kunnen gaan. In het najaar van 2019 volgt dan, na een proces van betrokkenheid van inwoners, ondernemers en instellingen in deze gemeenten, een definitief besluit tot samenvoeging van deze gemeenten.lees verder op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/290495_herindeling-van-de-drie-gemeenten-per-1-januari-2022


«   »