overloon nieuws

Home » regionieuws » Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Gepubliceerd op 30 november 2020 om 09:52

Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen op de volgende plekken:Openbare plekken die binnen zijn. Zoals musea, winkels, restaurants en theaters.Scholen en onderwijsinstellingen. Zoals middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Maar niet op basisscholen.Bij contactberoepen. Zoals bij de kapper en de fysiotherapeut.In het openbaar vervoer. Ook op de perrons en bij de haltes.

Als mensen een vaste zitplaats hebben, mag het mondkapje af. Bijvoorbeeld in een restaurant of theater. Als mensen van hun plek opstaan, moet het mondkapje weer op.

Geen mondkapje op in de kerk

In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst zijn mondkapjes niet verplicht door de overheid. Bijvoorbeeld in kerken, moskeeën, tempels en synagogen.

Reden mondkapjesplicht

Door een mondkapje bijna overal verplicht te maken, is duidelijker wat de regels zijn. De overheid wil hiermee de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Advies voor mondkapjes geldt tot en met 1 december

Sinds 30 september 2020 geldt in Nederland een dringend advies voor alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes. De Tweede Kamer heeft aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om dit advies gevraagd.

 

Overzicht mondkapje verplicht of advies (2 oktober).

Vervoer: verplicht mondkapje op

U bent verplicht om een mondkapje te dragen:

 

  Openbare plekken die binnen zijn: mondkapje op

  Zet een mondkapje op in binnenruimten die voor publiek toegankelijk zijn, zoals: winkels, musea, gemeentehuizen, stations, dierentuinen, attractieparken, parkeergarages en benzinestations en dergelijke. Dit is een dringend advies.

  U draagt ook een mondkapje op het terras, in cafés en restaurants, het theater, de bioscoop en in een concertzaal. Maar alleen wanneer u staat of loopt. Als u zit, mag u het mondkapje afzetten.

  Het advies van de overheid om een mondkapje te dragen geldt ook:

  Besloten gebouwen: geen advies, vaak wel mondkapje

  Het advies geldt niet voor besloten gebouwen. Dit zijn gebouwen die niet vrij voor publiek toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan scholen, kerken en verenigingsgebouwen. Organisaties of ondernemers kunnen wel zelf bepalen of ze een mondkapje adviseren. Zij kunnen u ook verplichten een mondkapje te dragen.

  Er gelden specifieke regels voor:

  U moet deze regels of aanwijzingen opvolgen.

  Boete op verplichte locaties

  U kunt een boete krijgen als u geen mondkapje draagt wanneer dat verplicht is. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.Krijgt u een waarschuwing van de politie of een BOA? En past u uw gedrag niet aan? Dan kunt u een boete krijgen van € 95.

  Mondkapje geen vervanging voor afstand houden

  Een mondkapje vervangt nooit andere maatregelen. U moet altijd 1,5 meter afstand houden En drukke plekken vermijden.

  Soms lukt het niet om afstand te houden. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of bij de kapper. Mondkapjes kunnen dan  de verspreiding een beetje beperken. Als u een mondkapje draagt, beschermt u vooral  andere mensen om u heen. Als zij een mondkapje dragen, beschermen ze u.

  Mondkapje niet schadelijk

  Volgens de Wereldgezondeidsorganisatie (WHO) zijn mondkapjes niet schadelijk. U krijgt geen zuurstoftekort of CO2-vergiftiging. Zuurstof en CO2 gaan er gewoon doorheen.

  Het dragen van een mondkapje kan als hinderlijk worden ervaren. Draag daarom een zo goed mogelijk passend mondkapje.

  Geschikte mondkapjes en materialen

  Bekijk ook de informatie over geschikte mondkapjes en geschikte materialen voor mondkapjes.

  Uitzondering voor mensen met ziekte of beperking

  Een uitzondering voor het dringende advies voor mondkapjes geldt voor:

  • mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten; en
  • mensen die daarvan ernstig ontregeld raken.

  Het is niet nodig hier schriftelijk bewijs van te hebben. Winkeliers en handhavers moeten redelijk omgaan met deze groep mensen. Hun beperkingen zijn soms onzichtbaar.

  Uitzondering voor kinderen onder de 13 jaar

  Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Het advies om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar.

  Hoewel kinderen een minder grote rol bij de verspreiding van COVID-19 spelen dan volwassenen, geldt: hoe ouder het kind, hoe groter de rol bij de verspreiding van het virus is. Daarom geldt het dringende mondkapjesadvies ook voor kinderen vanaf 13 jaar.


  «   »