17 mei: Een dag in het teken van acceptatie

Gepubliceerd op 17 mei 2022 om 19:13

Het was 17 mei 1990 toen de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Vandaag staat 17 mei bekend als de Internationale Dag tegen Homofobie, Lesbofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Wereldwijd wordt op deze dag aandacht gevraagd voor discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie of geslachtskenmerken. 

Nog veel te bereiken
De afkorting LHBTIQ+ staat voor lesbische personen, homoseksuele personen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen en queers. De plus staat voor alle vormen van gender en seksuele geaardheid die niet onder de andere letters vallen. Er is door de jaren heen veel gebeurd om te komen tot het acceptatieniveau van nu, mede door de onmisbare inzet van de generaties voor ons. Toch krijgen in ons land nog steeds zo’n zeven op de tien LHBTIQ+-personen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Nog steeds wordt meer dan de helft van de openlijke LHBTIQ+-jongeren gepest op basis van identiteit. Het woord ‘homo’ wordt op school nog steeds het meest als scheldwoord gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat zelfmoordpogingen onder LHBTIQ+-jongeren 4,5 keer vaker voorkomen dan onder heteroseksuele jongeren (bron: COC Nederland). 

Regenbooggemeente Land van Cuijk

regenboogvlag.jpeg
De gemeente Land van Cuijk dient een plek te zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en zich geaccepteerd voelt. Een onderdeel hiervan is dat Land van Cuijk, als regenbooggemeente, ook met LHBTIQ+-personen in gesprek gaat om signalen op te halen en de actiepunten voor onze gemeente concreet te maken. Verantwoordelijk wethouder Willy Hendriks-van Haren: “Het is belangrijk dat we niet over, maar juist met mensen praten. Alleen zo komen we tot de kern van de problematiek binnen onze gemeente en de passende oplossingen.” 

Om dit te realiseren, richt de gemeente Land van Cuijk een ‘Regenboograad’ op. Iedere inwoner die over dit onderwerp wil meepraten, kan zich per mail aanmelden via gemeente@landvancuijk.nl, onder vermelding van ‘Regenboograad Land van Cuijk’. Telefonisch of per post contact opnemen kan natuurlijk ook. Met jouw ervaringen en ideeën komen we samen tot een actieplan waarmee we een verschil kunnen maken. 

Regenboogvlag

fotometregenboogvlag_advandoren-burgemeesterwimhillenaar-wethouderwillyhendriks-vanharen-1.jpg
Samen met inwoner Ad van Doren (76), burgemeester Wim Hillenaar en wethouder Willy Hendriks-van Haren werd de regenboogvlag gehesen, als symbool voor LHBTIQ+-acceptatie. Ad trouwde in de voormalige gemeente Cuijk als een van de eerste mannen met een man.