overloon nieuws

Gevechtsvliegtuigen van vliegbasis Volkel beoefenen Basic Fighter Manoeuvres

Gepubliceerd op 15 juli 2022 om 09:10

Van maandag 18 juli t/m vrijdag 29 juli 2022 beoefenen F-35’s en F-16’s van vliegbasis Volkel de Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Hierbij vechten twee of meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd met elkaar in gecontroleerd militair luchtruim.

Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om de gevechtsvliegtuigen boven de Noordzee bij te tanken. Op een aantal datums is er vooralsnog geen tankercapaciteit beschikbaar en zijn de F- 16’s genoodzaakt hun training boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Brabant en Noord-Limburg (TMA-D) en boven vliegbasis Volkel (TRA 12) aangewezen.

Brandstof

Afhankelijk van de beschikbaarheid van een tankvliegtuig vertrekken de F- 16s twee of drie keer per dag voor hun BFM-missies. Een F-35 kan meer brandstof op een vlucht meenemen dan een F-16 en is daarom minder afhankelijk van beschikbare tankcapaciteit in de lucht. De F-35’s voeren hun BFM-trainingen dan ook in de meeste gevallen boven de Noordzee uit en bij hoge uitzondering boven land.

Basic Fighter Manoeuvres

Bij het beoefenen van de Basis Fighter Manoeuvres wordt het uiterste gevraagd van gevechtsvliegers. Tijdens het tactische luchtgevecht worden zeer korte bochten gedraaid om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Hierbij komt veel kinetische energie en G-kracht op mens en machine te staan.

Een F-16 vliegt tijdens deze training zo licht (clean) mogelijk en zonder de twee externe brandstoftanks die normaal gesproken onder de vleugels hangen. Dit is de reden dat onze F-16s bij voorkeur getankt worden boven de Noordzee zodat de gevechtsvliegers daar de maximale oefenwaarde uit hun training kunnen halen.

Volg ons ook op:

  @dglc.kl

  @dglc.kl

  facebook.nl/dglc.kl

 

Klacht geluidsoverlast vliegtuig of helikopter

Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.

Klachtenformulier geluidsoverlast vliegtuig of helikopter

Informatie vooraf

Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina Vliegbewegingen.

Klacht indienen

Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformulier gebruiken. Op dit formulier kunt u aangeven of u een reactie wilt via e-mail of per telefoon. Wilt u liever uw klacht telefonisch indienen? Dat kan. U kunt uw klacht inspreken via het gratis nummer 0800-022 60 33 (uitgezonderd Vliegbasis Eindhoven).


«   »