overloon nieuws

Home » Nieuws » Bomen in Overloon kleuren in de aanloop naar de herdenking rood-wit-blauw

Bomen in Overloon kleuren in de aanloop naar de herdenking rood-wit-blauw

Gepubliceerd op 1 oktober 2019 om 18:19

Overloon maakt zich op voor herdenking OVERLOON - Bomen in Overloon kleuren in de aanloop naar de herdenking rood-wit-blauw. De straten worden gereedgemaakt voor 75 jaar leven in vrijheid op 13 oktober.(op de foto Toon Hendriks bezig met het versieren van de bomen in Overloon)

Door Herman Wissink 01-10-19,Stomverbaasd was Toon Hendriks vorige week toen hij in Overloon op straat een man in militair uniform aantrof. Het was een Engelsman van 94 jaar die was teruggekeerd naar de plek waar hij 75 jaar geleden als soldaat had gevochten tijdens de Slag om Overloon.

Bloedbeek

Het tekent volgens Hendriks de impact die de strijd van 75 jaar geleden heeft gehad. ,,Deze man was met twee historici naar Overloon gekomen om de route te volgen die hij toen heeft afgelegd. Hij had alle papieren bij zich. Hij herinnerde zich alles. Hoe hij hier tot de knieën in de modder stond en de Bloedbeek moest oversteken.”

Hendriks doelt op de Loobeek, een zijrivier van de Maas. In de Tweede Wereldoorlog, na de Slag om Overloon, moesten de geallieerden vanuit Overloon naar Venray met hun tanks de Loobeek oversteken. De beek was door regenbuien zes meter breed geworden. De Duitsers hadden er mijnen geplaatst, waardoor er honderden soldaten sneuvelden. De beek kleurde rood door het bloed en kreeg daardoor de naam Bloedbeek.

Bevrijdingsvuur

,,Bijzonder is ook het feit dat vier inwoners van Overloon die de oorlog nog hebben meegemaakt hun verhaal zullen vertellen. De oudste van de vier, To Hubers-Van Kempen, nu 97 jaar, was toen 18 jaar. Frans van Duren was 6. Hubers-Van Kempen zal ook het bevrijdingsvuur ontsteken. Toerklub Overloon heeft het vuur dan afgeleverd in Overloon. Drie dagen eerder hebben ze het in bijzijn van burgemeester Van Soest in het Franse Caen opgehaald en met de fiets naar Overloon gebracht.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/overloon-maakt-zich-op-voor-herdenking~aefb899e/

TKO fietst bevrijdingsvuur van Caen naar Overloon ; vrijwel  Live te volgen tussen 10 en 13 oktober Blijf mijn dan volgen! vanaf 10 oktober ik krijg elke dag een Live verslag en foto's van de Toerklub Overloon klik hier 


«   »