overloon nieuws

Home » Nieuws » Programma feestelijkheden 75 jaar vrijheid in Overloon

Programma feestelijkheden 75 jaar vrijheid in Overloon

Gepubliceerd op 28 augustus 2019 om 20:30

Deze kinderen staan symbool voor 75 jaar vrijheid in Overloon De werkgroep 75 jaar vrijheid Overloon is volop bezig met de voorbereiding om de bevrijding op gepaste maar ook feestelijke wijze te herdenken.Op 14 oktober is het 75 jaar geleden dat Overloon bevrijd werd. Omdat deze datum op een maandag valt, zal de herdenking op zondag 13 oktober plaatsvinden.

klik hier voor de foto's van 75 Jaar vrijheid volop gevierd en herdacht zondag 13 oktober 2019 in Overloon

Op 14 oktober is het 75 jaar geleden dat Overloon werd bevrijd. Om dit te herdenken en 75 jaar vrijheid te vieren organiseert d e Stichting Herdenking Slag om Overloon een herdenkingsbijeenkomst in de kerk en aansluitend een stille tocht naar de Engelse begraafplaats.

Nadat de Amerikaanse 7e Pantserdivisie er niet in geslaagd was Overloon te bevrijden werd het front overgenomen door de 3e Britse infanteriedivisie ondersteund door de 11e Britse pantserdivisie. Met geconcentreerd granaatvuur veegden de Britten Overloon op 12 oktober 1944 bijna van de kaart. Er stonden meer dan 200 kanonnen die opgesteld stonden bij St Anthonis, Oploo en de Rips. De infanterieaanval volgde na deze beschieting. Daarna volgden gevechten van huis tot huis in de straten van Overloon. Nadat Overloon was ingenomen, was de strijd nog niet gestreden. In de bossen volgden nog felle, soms man tegen man, gevechten plaats. De gevechten verplaatsten zich richting Venray, waar bij de gevechten om de Loobeek nog veel slachtoffers vielen. De Britten noemden, met reden, de Loobeek de bloedbeek.

Een tragische overwinning met een hoge prijs, Overloon was verwoest. Vele inwoners van Overloon waren gevlucht en keerden pas maanden later terug in hun verwoeste dorp.Vele duizenden soldaten raakten gewond of sneuvelden door het oorlogsgeweld.

Onze vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij onze bevrijding en tevens te onze vrijheid te vieren!

Programma zondag 13 oktober

11:00 Herdenkingsbijeenkomst in de St Theobalduskerk
Met medewerking van fanfare Vriendenkring, Logeko en Palet
Namens de Amerikaanse ambassade is de ambassadeur, de heer P.Hoekstra aanwezig, namens de Britse ambassade is de militair attaché, Kolonel M. Maddick aanwezig en namens de Duitse ambassade de cultureel attaché .
Tevens zullen de veteranen van de gemeente Boxmeer die bij diverse vredesmissies betrokken waren aansluiten

12:15 Stille tocht naar de Engelse begraafplaats

  • -  Openingswoord voorzitter Herdenking Slag om Overloon
  • -  Last Post
  • -  Kranslegging door diverse genodigden
  • -  Theobaldus gilde speelt Highland Cathedral
  • -  Gebed door Aalmoezenier
  • -  Vendelgebed door Theobaldus gilde
  • -  Nederlandse Volkslied, het Wilhelmus

FEESTELIJK MIDDAGPROGRAMMA:

Na de herdenking op het engels kerkhof gaan fanfare en Theobaldusgilde naar De Pit om zich voor te bereiden op het middagprogramma.

In historische kleding zullen zij deelnemen aan het defilé dat om 14.00 uur start vanaf de Baansestraat. Ook enkele doedelzakspelers zullen zich aansluiten bij het gilde.

75jaarVrijheidoverloon13oktober2019-1-2-4.jpg

In dit defilé zullen meer dan 40 legervoertuigen te zien zijn , waaronder de spectaculaire “half track”, een voertuig voor de helft op wielen en voor de helft op rupsbanden een halve tank zogezegd.

Verder zien we “notabelen” uit die tijd, oude ambachten, oude gebruiksvoorwerpen en kinderen en volwassenen allen gekleed in historische kleding.

Ook toerclub Overloon sluit aan bij het defilé.

Het defilé passeert de volgende straten;

Start in De Baansestraat, vervolgens De Irenestraat, Engelseweg, rechtsaf naar Theobaldusweg, achter de Sint Josefschool rechtsaf De Generaal Whistlerlaan, daarna rechtsaf Vierlingsbeekseweg. Bij de Lindeboom zal stilgestaan worden voor een gedicht waarin “de herinneringen van deze boom” naar voren komen,

 FotoDelindevanOverloon-4.jpg

en tot slot stoppen we bij het bevrijdingsmonument, waar het bevrijdingsvuur uit Caen, opgehaald  door de toerclub ontstoken zal worden door mevrouw To Hubers, de oudste inwoner van Overloon. De fanfare en het gilde zullen het Wilhelmus spelen.

voorbereidingopviering75jaarvrijheid01-10-2019-8-1.jpg

 

Wij vragen alle aanwonenden van deze route de weg vrij te houden en hun auto's elders te plaatsen. Eveneens het verzoek ook aan alle inwoners van Overloon om de vlag uit te hangen, zodat ons dorp er feestelijk uitziet.

 

Daarna is iedereen welkom in de tent. Gerd-Jan Nabuurs zal verslag uitbrengen over het verloop van de toertocht. Daarna zal de toerclub nog in het zonnetje gezet worden. Zij hebben meer dan 600 km. gefietst om het bevrijdingsvuur naar Overloon te halen.lees ook TKO fietst bevrijdingsvuur van Caen naar Overloon ; vrijwel  Live te volgen tussen 10 en 13 oktober klik hier 

 

In de tent zijn nog oud-hollandse spelen voor de kinderen, die daar een prijsje mee kunnen winnen, de uitslag van de kleurwedstrijd zal bekend gemaakt worden.

We beginnen met sfeermuziek door DJ Gerrit Jacobs en eindigen met  de voor de jeugd bekende DJ Ricky Corony.

In het kader van 75 jaar bevrijding is Bricktopia Overloon extra aantrekkelijk gemaakt met deelnemers die in hun creaties het thema WO2 verwerken. De bevrijding zal hierbij ook in beeld gebracht worden.meer informatie over Dutchbricks op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/353305_tweede-editie-bricktopia-overloon

 

Op het grote scherm zien we een doorlopende weergave van interviews met dorpsbewoners, die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt. Op de website: http://getuigenverhalen.nl/interview/interview-07 vind je nog meerdere en eerdere interviews met (oud)Overloners.

Verder is er een expositie van poppen in oude kleding. En wil je nu nog dolgraag weten hoe er vroeger gebreid werd dan kun je dit ook zien.

Buiten is ook van alles te zien o.a. een veldhospitaal met ambulance en pony's en ezels.

Kortom, een goede reden om op 13 oktober naar Overloon te komen voor een gezellige dag met de sfeer van een reünie.

Meer informatie: Toon Hendriks tel. 06 27186646,  Peter van de Berg  tel. 0478 649180

TOT ZIENS OP 13 OKTOBER.

Bomen in Overloon kleuren in de aanloop naar de herdenking rood-wit-blauw

Bomen in Overloon kleuren in de aanloop naar de herdenking rood-wit-blauw. De straten worden gereedgemaakt voor 75 jaar leven in vrijheid op 13 oktober.(op de foto Toon Hendriks bezig met het versieren van de bomen in Overloon) lees verder op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/359517_bomen-in-overloon-kleuren-in-de-aanloop-naar-de-herdenking-rood-wit-blauw

TKO fietst bevrijdingsvuur van Caen naar Overloon ; vrijwel  Live te volgen tussen 10 en 13 oktober

Op 10 oktober ‘s morgens in alle vroegte zullen vanaf het 14 oktoberplein 2 bussen in alle stilte vertrekken naar Caen. Aan boord 14 fietsers, Burgemeester Karel van Soest, Wethouder Jeu Verstraaten, Han Welbers van Stichting Herdenking Slag om Overloon, fysiotherapeute Kyra Kosak van Fysioteunissen , en chauffeurs Ben Hendrik en Frans en Arno Wouter.

Blijf mijn dan volgen! vanaf 10 oktober ik krijg elke dag een Live verslag en foto's van de Toerklub Overloon klik hier

In de middag zal een bezoek gebracht worden aan één van de landingsstranden waarna de officiële ceremonie van vlam overdracht zal plaatsvinden  tussen 6 en 8 uur.De ceremonie begint met het hijsen van de Nederlandse vlag en het spelen van het Wilhelmus.Daarna wordt de Franse vlag gehesen en wordt het Franse volkslied gespeeld.Hierna volgen speeches door de vertegenwoordiger van de stad Caen,  onze eigen Burgemeester en namens de fietsers door Gert-Jan Nabuurs.Hierna wordt een krans gelegd bij het monument en wordt de vlam ontstoken door de vertegenwoordiger van Caen, overgedragen aan onze Burgemeester, die de vlam weer doorgeeft aan Jos van Mil, voorzitter van de TKO. De vlam zal blijven branden gedurende de komende 3 dagen en nachten.En dan begint het fietsen op 11 oktober al om half 8. De eerste dag staat 248km en ruim 2000 hoogtemeters op het programma. Daarmee komen we in Amiens.Tweede dag gaat van Amiens naar Kessel-Lo (vlak bij Leuven) met 255 km in de benen en 1700 hoogtemeters.Laatste dag (13 okt) staat slechts 138 km op et programma met 600 hoogtemeters.Daarmee hopen we met een nog steeds brandende vlam in Overloon aan te komen rond 13:00 uur. Na even opfrissen gaan we deelnemen aan het defilé en op het 14 oktoberplein de vlam overdragen aan de oudste inwoonster van Overloon : To Hubers.  

Om de vuurproef te kunnen doorstaan heeft de  Toerklub Overloon deze stormlamp aangeschaft. 650 km op de fiets van Caen naar Overloon met de vlam van de vrijheid 10-13 okt. Dit ding moet blijven branden!

Op zondag 13 oktober zullen zij dus met het bevrijdingsvuur in Overloon aankomen.Zij hebben het ijzer nog in het vuur en zullen snel proberen om de planning met jullie te delen.

Sponsoring door Adriaan van den Heuvel Makelaars en Fysio Teunissen maakt het voor de TKO haalbaar om dit te ondernemen. Met de fysiotherapeute Kyra Kosak van Fysioteunissen hopen we met nog redelijk frisse benen op zondagmiddag 13 oktober in Overloon aan te komen met brandende vlam. meer info op website van Toerklub Overloon http://www.toerklub.nl/  facebook https://www.facebook.com/toerkluboverloon 

Geslaagde Opbrengst huis aan huisactie 75 Jaar vrijheid Overloon

Beste inwoners van Overloon,Wat zijn jullie toch fantastische mensen, wat een gemeenschapszin, wat een groot saamhorigheidsgevoel.De reacties op onze actie waren geweldig.Op die 2 dagen kwam er al heel wat geld binnen en ook de dagen er na druppelden de enveloppen nog binnen van mensen die vergeten waren of die niet thuis waren. En we zijn er zeker van, dat we nog niet iedereen bereikt hebben. Mocht het zo zijn, dat u geen uitnodiging ontvangen hebt dan kunt u die ophalen bij de fam. Hendriks, Stevensbeekseweg 2a, Overloon (naast de RegioBank) en als u de enveloppe nog hebt liggen dan kunt u die op hetzelfde adres in de brievenbus doen.En wat is nu de opbrengst tot nog toe: het fantastische bedrag van : €  3835,18 Wat voor mooie dingen we daar mee gaan doen leest u bij mijn op de website van 9 oktober.13 oktober wordt een dag van ontmoeten, herdenken en vieren. Wij hopen dat ook u er bij bent.

Namens werkgroep 75 jaar vrijheid Overloon,Toon Hendriks, tel. 06 27186646

Toerklub fietst de bevrijdingsvlam van Caen naar Overloon in tweeënhalve dag

Op 13 oktober a.s. viert Overloon 75 jaar vrijheid.Met een mooi evenement wordt gevierd dat wij al 75 jaar leven in vrede en vrijheid. Maar wat is vrijheid zonder licht? Licht staat symbool voor het goede, en met het halen van de vrijheidsvlam in Caen, wil de Toerklub bijdragen aan de herdenking en bijdragen aan de verspreiding van vrede in Europa.

TKOCaenOverloon1989-2.jpg

FOTO De Toerklub in 1989 bij aankomst met het bevrijdingsvuur.

Net als in 1984 en 1989 toen de Toerklub ook het bevrijdingsvuur haalde, willen we de verbinding weer leggen met de stad Caen in Normandië. De verbinding die de Engelse soldaten al legden na de zware strijd om Overloon: ‘Overloon, the 2nd Caen’. Dit keer worden de 16 fietsers in Caen vergezeld door Burgemeester Van Soest en Wethouder Jeu Verstraaten. Na de officiële ceremonie in Caen op 10 oktober, begint op 11 oktober de zware fietstocht, 260 km per dag en nog de nodige hoogtemeters zullen enkele zweetdruppels kosten. Sponsoring door Adriaan van den Heuvel Makelaars en Fysio Teunissen maakt het voor de TKO haalbaar om dit te ondernemen. Met de fysiotherapeute Kyra Kosak van Fysioteunissen hopen we met nog redelijk frisse benen op zondagmiddag 13 oktober in Overloon aan te komen met brandende vlam. Daar zullen we deelnemen aan het defilé en op het 14oktoberplein de vlam over te dragen aan de oudste inwoner van Overloon. Hopelijk zijn vele van jullie daar ook bij.

lees ook Stel eens een vraag aan een boom: Overloon 75 jaar bevrijd

Stel dat bomen konden praten, wat zou de Lindeboom dan zeggen? Nogal een zweverige uitspraak, niet? Maar serieus: die boom moet zoveel te vertellen en te roddelen hebben, heeft zoveel zien veranderen. Ooit trokken er op rustige wijze karren voorbij met een paard ervoor gespannen, die het stof van de onverharde weg zachtjes deden opstuiven. Nu rijden er iedere dag (soms met grote snelheid) auto’s voorbij. Lees verder op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/335946_stel-eens-een-vraag-aan-een-boom-overloon-75-jaar-bevrijd

Lees op Viering 75 jaar Vrijheid in alle dorpen van Boxmeer

Breed scala aan activiteiten; alle inwoners uitgenodigd

75 jaar geleden werd een start gemaakt met de bevrijding van Europa. De media besteedden de laatste maanden volop aandacht aan de bevrijding, de gevolgen van de oorlog en wat vrijheid betekent voor de Europeanen. Dit najaar en tot 5 mei 2020 zal er nationaal, internationaal nog veel over gelezen en gezien kunnen worden. In de gemeente Boxmeer vieren we 75 jaar Vrijheid met een uitgebreid programma.klik hier voor meer informatie


«   »