overloon nieuws

Home » Nieuws » samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid

samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid

Gepubliceerd op 4 mei 2020 om 09:50

Mei is de maand van herdenkingen en ook van het vieren van onze vrijheid en dit jaar extra bijzonder. Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en we herdenken en vieren dit door de coronacrisis op een andere manier dan gepland.We komen niet in grote groepen bij elkaar en blijven vooral thuis.

Juist op een dag als vandaag is het me meer dan ooit duidelijk hoe kwetsbaar en bijzonder vrijheid is.

Samen herdenken we 4 & 5 mei 2020 in Overloon en staan we stil bij 75 jaar vrijheid en bij hen die hun grootste offer hiervoor hebben gebracht.Dit jaar herdenken we ‘anders dan anders’. Én iedereen kan vanuit thuis meedoen; Neem stilte in acht, kijk tv, volg de socials, spreek over vrijheid en hang de vlag uit.en laten we Het vrijheidsvuur (Vrijheidsmonument) op het 14 oktoberplein in Overloon de hele dag branden Om u de kans te geven stil te staan bij alle getroffen mensen door oorlog Juist dát is wat ons verbindt.Vrijheid zo kwetsbaar, zo bijzonder. Samen maken we onze toekomst in vrijheid’

Misschien realiseren we ons nu, in tijden van coronacrisis, meer dan ooit wat het betekent om in vrijheid te kunnen leven.Beperkt worden in je vrijheid, niet meer kunnen gaan en staan waar we willen, gebeurt nu in beperkte mate! Natuurlijk is deze situatie niet te vergelijken met de periode 1940-1945, maar het laat ons wel zien hoe het is om een mate van vrijheid te moeten opgeven.

In 2019-2020 vieren we dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd en de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Een belangrijk moment! Tal van activiteiten zijn georganiseerd in het hele land om 75 jaar vrijheid te vieren. Maanden, zo niet jaren van voorbereiding zijn hieraan voorafgegaan.Door het coronavirus en de maatregelen om de effecten hiervan in te perken kunnen de meeste activiteiten helaas niet doorgaan.

Vlag
De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei thuis de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vraagt het comité u de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
De Herdenking op de Vroenhof in Eijsden gaat dit jaar niet door. De Nationale Herdenking om 20.00 uur op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Deze herdenking kunt u live volgen via de NOS.

Het Nationaal Comité doet  een oproep om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen. Ook wordt er aan alle blazers gevraagd om op die dag om 19:58 uur het Taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur wordt iedereen uitgenodigd om thuis het Wilhelmus mee te zingen. Op 5 mei om 20:30 uur zendt de NOS een bevrijdingsspecial uit vanuit Koninklijk Theater Carré met onder andere Simone Kleinsma, Roel van Velzen en Maria Fiselier begeleidt door het Metropole Orkest.

Lees ook

boekje vrijheidsverhalen

Overloon-Dit jaar vindt er geen traditionele dodenherdenking plaats.Waar we normaal het vrijheidsvuur enkele minuten voor 20.00 uur ontsteken zullen we het dit jaar in de ochtend al aansteken en de gehele dag laten branden! Zo willen we iedereen de kans geven stil te staan bij alle getroffen mensen door oorlogsconflicten. Het vrijheidsvuur zal naast het oorlogsmonument op het 14 Oktoberplein branden. 

Lees meer »

Lees ook

Oproep speel met zijn allen het Taptoe-signaal op 4 mei

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het commando 'Tap toe!' ('Sluit de biertap!') werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin 17de eeuw geblazen. 

Lees meer »

In deze video staat, onder andere, Wethouder Jeu verstraaten stil bij de dodenherdenking. Normaliter hadden we een dienst in de kerk, dat gaat helaas niet door. Toch willen we stil staan bij vandaag!Eind van deze middag komt er een film online waar we inzetten op VRIJHEID! Want we willen ook iets te vieren hebben! informatie vind je op.Facebook  https://www.facebook.com/SlagomOverloon/

Dodenherdenking 2020

In deze video staat, onder andere, Wethouder Jeu verstraaten stil bij de dodenherdenking. Normaliter hadden we een dienst in de kerk, dat gaat helaas niet door. Toch willen we stil staan bij vandaag! Eind van deze middag komt er een film online waar we inzetten op VRIJHEID! Want we willen ook iets te vieren hebben!

Posted by Stichting Herdenking Slag om Overloon on Monday, May 4, 2020

FREEDOM! FREEDOM! We lopen soms wat te miepen met zijn allen maar we hebben het zo slecht nog niet! We zien alleen nu pas in wat vrijheid echt betekend Vanavond staan we extra stil bij onze eigen vrijheid en denk eraan: vrijheid moet je vieren! Vanavond een dodenherdenking om nooit te vergeten, het zal leeg zijn op de dam. Wellicht des te indrukwekkender. Helaas hadden wij even niet bij de copyrightschending van Sony music nagedacht en is een gedeelte van de muziek in ons filmpje weggehaald, het einde is echter het leukst van allemaal en dit staat er volledig op! Speciale dank naar Partycentrum Bos voor een lied wat in ieder geval bij ons een glimlach op het gezicht heeft gebracht! Eerder vandaag is de toespraak van wethouder Jeu Verstraaten geplaatst op onze facebookpagina.

Posted by Stichting Herdenking Slag om Overloon on Monday, May 4, 2020

«   »